Mi A Here We Are?

Dióhéjban

A Here We Are csapata egy vegyes képességű (mixed ability) fiatalokból álló, informális csoport, mely 2017-ben alakult meg az Együttható Egyesület kezdeményezésének köszönhetően. Az Együttható Egyesület Erasmus+ projekt forrásból támogatta a csapat tagjait önálló és csoportos céljaik megfogalmazásában, arra a kérdésre keresve választ, hogy milyen módon lehetne a társadalmi befogadást erősíteni. Eredetileg a Here We Are egy transznacionális ifjúsági kezdeményezés volt, amely magyar és portugál fiatalokat kötött össze.

Legelső céljuk az volt, hogy a különféle akadályozottsággal élő embereket és a többségi társadalmat közelebb hozzák egymáshoz figyelemfelhívó akcióinkon keresztül (pl. kerekesszékes flashmob, szabadulószoba-programok a fogyatékossággal élők világnapján, alternatív divatbemutató, szemléletformálás az iskolákban, konferenciák). Nagyszabású záróeseményként megszerveztük a Láss Minket Alternatív divatbemutatót, amelynek során a különböző segédeszközök arzenáljával felvonulva mutattuk be ezeknek a segédeszközöknek az előnyeit, majd rövid performance-ok következtek, melyek az együttműködési lehetőségekre hívták fel a figyelmet. Láthattak a nézők kerekesszékes-görkoris párostáncot, vakon jelelést, segítőkutyás bemutatót.

2019-ben elnyertük az Eurodesk Awards szolidaritás díját és 2020-ban a Nagy Károly Ifjúsági díjat, amely számunkra egy hatalmas elismerés, hogy szükség van tevékenységünkre.

2020 és 2022 között futó projektünk a Képességrobbanás, ahol eddig nem ismert képességeinket szeretnénk feltárni, emellett még több embert szeretnénk elérni. Mindehhez az írás és a közösségi történetmesélés eszközeit hívjuk segítségül. A projektet az Európai Szolidaritási Testület támogatásával valósítjuk meg.

Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos célkitűzéseink

A Here We Are csapatában sokszínű képesség- és segédeszköz-arzenált találhatunk, de úgy gondoljuk, hogy hozzánk hasonlóan minden közösség diverz. Azt viszont sokszor tapasztaljuk, hogy a sokszínűséget megpróbálják uniformizálni, ami egyrészt lehetetlen elvárás, másrészt egy olyan közösségben, ahol a sokszínűség nincs elismerve, kevésbé tud a kreativitás kibontakozni.

A Here We Are egy olyan közösség, ahol sok mindent megosztunk egymással, közösen gondolkodunk, lehetősége van mindenkinek a véleménynyilvánításra. Rendszeres találkozóinkon ötleteltünk arról, hogy hogyan tudnánk közösen eseményeket, rendezvényeket szervezni. Ez egy olyan inspiráló közeg volt számunkra, ahol nem volt rossz ötlet, rossz vélemény. A legfontosabb kérdés, amellyel foglalkoztunk, az volt, hogy hogyan tudjuk a társadalom számára is megmutatni a diverzitásban rejlő értékeket.

Közös munkánk során rájöttünk, hogy az együttműködésben van az erő. Ez megerősített bennünket abban, csapatban jobban meg tudjuk mutatni, amit szeretnénk. Csapatban kipróbálhatunk olyan dolgokat, amelyekre egyedül nem lenne lehetőségünk. Interjúkon, divatbemutatón, szemléletformáló programokon, külföldi utakon vehetünk részt. Mi mindannyian feszegettük képességeink határait, s azt tapasztaltuk, hogy az egyéni határaink sem ott vannak, mint ahol gondoltuk, hanem sokkal tágabbak. Mindez csapatban, másokkal együttműködve további dolgok kipróbálására ad lehetőséget. Többre vagyunk képesek személyi segítséggel, segédeszközökkel, mint azok nélkül. Ami a legfontosabb egy támogató közegben, hogy nem a hiányosságainkat nézik, hanem azt, hogy mire vagyunk képesek, s emiatt bátrabban tesszük próbára az erőnket, s nemegyszer újabb, addig rejtett képességeink is kibontakozhatnak. Az utazások kapcsán sokat köszönhetünk a Here We Are projektnek, mivel általa lehetőséget kaptunk arra, hogy elutazzunk olyan helyekre, ahova saját magunktól, önerőből sosem jutottunk volna el – vagy az akadályok, vagy a személyi asszisztencia vagy az utazáshoz szükséges egyéb erőforrások hiánya miatt.

Ezek a projektek erőt adnak, és a valahova tartozás élményét is megadják számunkra.

Here We Are üzenete

Azt üzenjük számotokra, hogy a Here We Are csapatként továbbra is bontogatjuk képességeinket, és a jövőben is szeretnék tenni a közösségünkért. Meg akarjuk mutatni, hogy a világ tele van sokszínű kompetenciákkal rendelkező emberekkel, különböző interkulturális értékekkel bíró emberekkel.

A legfontosabb, hogy merj az lenni, aki vagy, és merd használni a képességeidet, és ehhez ne félj a környezeted támogatását és segítségét kérni, ha pedig úgy alakul, adni! Nem vagy egyedül, mindenki vágyik arra, hogy használhassa a képességeit.